4 Юни, 2021 10:58 12 861 7

Откриха амбра за 1,8 милиона в тялото на кашалот

  • амбра-
  • богатство-
  • съкровище-
  • находка-
  • кашалот-
  • кит

Находката се оказала истинско съкровище за рибарите, които попаднали на нея

Откриха амбра за 1,8 милиона в тялото на кашалот - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на кашалот амбра - твърдо вещество, наподобяващо восък, което се използва в парфюмерията като фиксатор на аромата, съобщава БТА.

Експерти оценяват находката на близо милион и половина долара. На рибарите не се е наложило да ловят едрия морски бозайник. Кашалотът е намерен изхвърлен на брега на Аденския залив в южната част на Йемен, един от най-бедните региони в света.

"Ако откриете амбра в кашалот, това е истинско съкровище. Един наш добър приятел извика всички на брега призори, казвайки, че там има изхвърлен кашалот и може да има амбра в него. Когато се приближихме до животното, почувствахме много силна миризма. Решихме да го отворим. Оказахме се прави, наистина имаше амбра. Миризмата беше неприятна, но осъзнахме, че ще ни донесе много пари", разказва един от рибарите.

"Живеем изключително зле. Никога не сме мислили, че ще успеем да намерим нещо толкова ценно и че то ще струва толкова скъпо", споделя друг участник в "операцията" по извличането на амбрата от кашалота.

"Купих си къща, в която ще се преместя с бъдещата ми съпруга. Някой си купи кола или лодка", разказва друг рибар.

Освен това рибарите са раздали пари, получени от рядката находка, на всички нуждаещи се в родното им село. Амбрата, наричана "повръщано от кашалот", но също и "плаващо злато", е широко използвана през цялата история в медицината и парфюмерията.

Според експерти само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра. Тези едри морски бозайници се хранят главно с калмари, съдържащи хитинови плочи, които са много вредни за червата на бозайниците. Следователно животното произвежда вещество, което улеснява преминаването на калмарите през храносмилателния му тракт. В някои страни продажбата на амбра е забранена от закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дълбоко Гърло

    13 4 Отговор
    Оли, а в моя стомах какво имам не ми се коментира ...
  • 2 Пен

    31 3 Отговор
    и умрял да си, няма спокойствие докато човека е на върха на пирамидата.
  • 3 Хубав въпрос

    10 4 Отговор
    Фалшиви новини и измислици.
  • 4 15 годишен

    4 1 Отговор
    Кашалот, амбра и други рибарски истории..... късмет. са имали..... но съм усещала миризмата на разложен кашалот, а амбрата в парфюмерията се ползва от оно време.....!
  • 5 Гост

    3 6 Отговор
    Амбра не е ли от амбър - кехлибар? Пак ли натрапване на чуждици?

    Коментиран от #6

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Янтар е кехлибар,не амбър

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.