20-те най-големи праисторически бозайници

Въпреки че най-големите праисторически бозайници никога не са се доближавали до размера на най-големите динозаври (които са ги предшествали с десетки милиони години), паунд за паунд те са били много по-внушителни от всеки слон, прасе, таралеж или тигър, жив днес. 

01
от 20

Най-голямото сухоземно тревопасно животно - Indricotherium (20 тона)

Indricotherium, в сравнение с човек и слон
Indricotherium, в сравнение с човек и слон.

 Sameer Prehistorica / Девиантно изкуство

От всички праисторически бозайници в този списък, Indricotherium (който също е известен като Paraceratherium и Baluchitherium) е единственият, който се доближава до размерите на гигантските сауроподни динозаври, които го предхождат с десетки милиони години. Вярвате или не, този 20-тонен олигоценски звяр е бил предшественик на съвременните (един тон) носорози, макар и с много по-дълъг врат и сравнително дълги, тънки крака, покрити с крака с три пръста.

02
от 20

Най-големият сухоземен хищник - Andrewsarchus (2000 паунда)

Чертеж на Андрюсарх

Витор Силва/Stocktrek Images/Getty Images

Реконструиран въз основа на един-единствен огромен череп, открит от известния ловец на вкаменелости Рой Чапман Андрюс по време на експедиция в пустинята Гоби, Andrewsarchus е дълъг 13 фута и тежащ един тон месоядец, който може да се е хранил с мегафауна бозайници като Brontotherium ("гръмотевичният звяр"). Като се имат предвид огромните му челюсти, Andrewsarchus може също да е допълвал диетата си, като е прегризвал твърдите черупки на също толкова гигантски праисторически костенурки !

03
от 20

Най-големият кит - Basilosaurus (60 тона)

илюстрация на базилозавър
Базилозавър.

Нобу Тамура / Wikimedia Commons

За разлика от другите бозайници в този списък, Basilosaurus не може да претендира, че е най-големият някога от своята порода - тази чест принадлежи на все още съществуващия син кит, който може да нарасне до 200 тона. Но с около 60 тона средноеоценският базилозавър със сигурност е бил най-големият праисторически кит, който някога е живял, претегляйки дори много по-късния Левиатан (който самият може да се е оплел с най-голямата праисторическа акула на всички времена, Мегалодон ) с 10 или 20 тона.

04
от 20

Най-големият слон - степният мамут (10 тона)

степен мамут
Степният мамут.

 Wikimedia Commons

Известен също като Mammuthus trogontherii — което го прави близък роднина на друг род Mammuthus, M. primigenius , известен още като вълнестия мамут — степният мамут може да е тежал до 10 тона, което го прави недостъпен за нито един от праисторическите хора от средния му плейстоценски евразийски хабитат. За съжаление, ако някога клонираме мамут , ще трябва да се задоволим с по-новия вълнест мамут, тъй като не е известно, че съществуват бързо замразени екземпляри от степния мамут.

05
от 20

Най-големият морски бозайник - Стелерова морска крава (10 тона)

череп на морска крава на стелер
Черепът на морската крава на Steller.

 Wikimedia Commons

Лодки с водорасли са осеяли бреговете на северната част на Тихия океан през епохата на плейстоцена - което помага да се обясни еволюцията на морската крава на Steller , 10-тонен прародител на дюгони, хапещи водорасли, който се е запазил в исторически времена, изчезнал едва през 18 век. Този не особено ярък морски бозайник (главата му беше почти комично малка за гигантското му тяло) беше преследван до забрава от европейските моряци, които го ценяха заради подобното на кит масло, с което захранваха лампите си.

06
от 20

Най-големият носорог - Elasmotherium (4 тона)

Илюстрация на елазмотериум
Еласмотериум.

 Дмитрий Богданов / Wikimedia Commons

Възможно ли е дългият 20 фута и тежащ четири тона Еласмотериум да е източникът на легендата за еднорога? Този гигантски носорог носеше също толкова гигантски, три фута дълъг рог на края на муцуната си, който несъмнено плашеше (и очароваше) суеверните ранни хора от късния плейстоцен в Евразия. Подобно на малко по-малкия си съвременник, вълнистия носорог , Elasmotherium беше покрит с гъста, рошава козина, което го правеше ценена мишена за всеки Хомо сапиенс , нуждаещ се от топло палто.

07
от 20

Най-големият гризач - Josephoartigasia (2000 паунда)

josephoartigasia Илюстрация
Жозефоартигасия.

 Нобу Тамура / Wikimedia Commons

Мислите, че имате проблем с мишката? Добре е, че не сте живели в Южна Америка от ранния плейстоцен, където дългата 10 фута и тежаща един тон Josephoartigasia е разпръснала мразещите гризачи хоминиди по горните клони на високите дървета. Колкото и голяма да беше, Josephoartigasia не се хранеше с колелца бри, а с меки растения и плодове - и нейните големи резци вероятно бяха сексуално избрана характеристика (тоест мъжките с по-големи зъби имаха по-голям шанс да предадат гените си на потомство).

08
от 20

Най-голямото торбесто животно - Diprotodon (2 тона)

дипротодон Илюстрация
Дипротодон.

 Нобу Тамура / Wikimedia Commons

Известен също с много по-евокативното си име, Гигантският вомбат , Diprotodon беше двутонно торбесто животно, което клатушкаше из простора на плейстоценската Австралия, похапвайки любимата си закуска, соления храст. (Това огромно торбесто животно преследваше растителната си плячка толкова целенасочено, че много индивиди се удавиха, след като се разбиха през повърхността на покрити със сол езера.) Подобно на другите мегафауни торбести животни в Австралия, Diprotodon процъфтяваше до пристигането на ранните хора, които го преследваха, за да изчезване.

09
от 20

Най-голямата мечка - Arctotherium (2 тона)

рисунка на арктотериум
Арктотериум.

 Wikimedia Commons

Преди три милиона години, към края на плиоценската епоха, централноамериканският провлак се издига от мрачните дълбини, за да създаде сухопътен мост между Северна и Южна Америка. В този момент популация от Arctodus (известна още като Гигантската мечка с късо лице ) направи пътуването на юг, като в крайна сметка продължи да създаде наистина внушителния двутонен Arctotherium. Единственото нещо, което пречеше на Arctotherium да измести Andrewsarchus като най-големия сухоземен хищник от бозайници, беше предполагаемата му диета от плодове и ядки.

10
от 20

Най-голямата котка - Тигърът Нгандонг (1000 паунда)

бенгалски тигър
Бенгалският тигър, с който тигърът Нгандонг е тясно свързан.

 Wikimedia Commons

Открит в индонезийското село Нгандонг, тигърът Нгандонг е плейстоценски предшественик на все още съществуващия бенгалски тигър. Разликата е, че мъжките тигри Ngandong може да са нараснали до огромните 1000 паунда, което има смисъл, като се има предвид, че палеонтолозите също са открили останките на големи крави, прасета, елени, слонове и носорози от тази част на Индонезия - всички което вероятно фигурираше в менюто за вечеря на тази страховита котка. (Защо този регион е дом на толкова много големи бозайници? Никой не знае!)

11
от 20

Най-голямото куче - The Dire Wolf (200 паунда)

страшен вълк
Ужасният вълк.

 Даниел Рийд / Wikimedia Commons

В известен смисъл е несправедливо да определяме Ужасния вълк като най-голямото праисторическо куче в края на краищата, някои от „мечите кучета“ по-назад в еволюционното дърво на кучетата, като Amphicyon и Borophagus , са били по-големи и по-свирепи и са можели да прехапят твърда кост така, както бихте сдъвкали парче лед. Няма спор обаче, че плейстоценският Canis Dirus е бил най-голямото праисторическо куче, което всъщност е изглеждало като куче и е било поне 25 процента по-тежко от най-големите породи кучета, съществуващи днес.

12
от 20

Най-големият броненосец - Glyptodon (2000 паунда)

илюстрация на глиптодон
глиптодон.

 Павел Риха / Wikimedia Commons

Съвременните броненосци са малки, безобидни същества, които ще се свият на бучки с размерите на софтбол, дори ако ги погледнете с кръстосани очи. Това не е случаят с Glyptodon , еднотонен плейстоценски броненосец, приблизително с размера и формата на класически Volkswagen Beetle. Учудващо е, че ранните човешки заселници в Южна Америка от време на време са използвали черупки на Glyptodon, за да се скрият от стихиите - и също така са преследвали това нежно създание до изчезване заради месото му, което може да изхранва цяло племе в продължение на дни.

13
от 20

Най-големият ленивец - Мегатериум (3 тона)

мегатериум в сравнение с човешка илюстрация
Мегатериум.

 Sameer Prehistorica / Wikimedia Commons

Заедно с Glyptodon, Megatherium , известен още като Гигантския ленивец, е бил един от безбройните бозайници от мегафауната на плейстоценската Южна Америка. (Откъсната от основния поток на еволюцията през по-голямата част от кайнозойската ера, Южна Америка е била благословена с обилна растителност, позволяваща на нейната популация от бозайници да нарасне до наистина огромни размери.) Неговите дълги нокти са улика, че Megatherium е прекарвал по-голямата част от деня си в разкъсване на листа от дърветата, но този тритонен ленивец може би не е бил против да се угощава от време на време с някой гризач или змия.

14
от 20

Най-големият заек - Nuralagus (25 паунда)

илюстрация на nuralagus
Нуралагус.

 Нобу Тамура / Wikimedia Commons

Ако сте на определена възраст, може би си спомняте Заека от Каербаног, привидно безобидно зайче, което обезглавява група прекалено самоуверени рицари в класическия филм Монти Пайтън и Светия Граал . Е, заекът от Caerbannog няма нищо за Nuralagus , 25-килограмов заек, който е живял на испанския остров Минорка през епохите на плиоцена и плейстоцена. Колкото и голям да беше, Nuralagus изпитваше трудности при ефективното подскачане и ушите му бяха (по ирония на съдбата) много по-малки от тези на средностатистическия великденски заек.

15
от 20

Най-голямата камила - Titanotylopus (2000 паунда)

илюстрация на титанотилопус
Титанотилопус.

 Sameer Prehistorica / Wikimedia Commons

По-рано (и по-интуитивно) известен като Gigantocamelus, еднотонният титанотилопус („гигантски възлестен крак“) е бил най-голямата камила в плейстоценската Евразия и Северна Америка. Подобно на много бозайници от мегафауната на своето време, Titanotylopus е бил оборудван с необичайно малък мозък, а широките му плоски крака са били добре приспособени за придвижване по неравен терен. (Изненадващо, камилите произхождат от Северна Америка и се озовават в Централна Азия и Близкия изток едва след милиони години странстване.)

16
от 20

Най-големият лемур - Archaeoindris (500 паунда)

Илюстрация на archaeoindris
Археоиндрис.

 Wikimedia Commons

Предвид праисторическите зайци, плъхове и броненосци, които вече сте срещали в този списък, вероятно няма да бъдете прекалено обезпокоени от Archaeoindris , лемур от плейстоценския Мадагаскар, който е нараснал до размери, подобни на горила. Бавният, нежен, не твърде ярък Археоиндрис водеше начин на живот, подобен на ленивец, до степен, че изглеждаше малко като модерен ленивец (процес, известен като конвергентна еволюция). Подобно на много бозайници от мегафауната, Archaeoindris е бил преследван до изчезване от първите човешки заселници на Мадагаскар, малко след последната ледникова епоха.

17
от 20

Най-голямата маймуна - Gigantopithecus (1000 паунда)

gigantopithecus в сравнение с други видове по размер. Илюстрация
Два вида Gigantopithecus в сравнение с човек.

 Wikimedia Commons

Може би защото името му е толкова подобно на Australopithecus , много хора погрешно приемат Gigantopithecus за хоминид, клон на плейстоценските примати, пряко предшественик на човешките същества. Всъщност обаче това беше най-голямата маймуна на всички времена, около два пъти по-голяма от съвременна горила и вероятно много по-агресивна. (Някои криптозоолози смятат, че съществата, които по различен начин наричаме Bigfoot, Sasquatch и Yeti, са все още съществуващи възрастни Gigantopithecus, теория, за която те не са представили нито капка достоверно доказателство.)

18
от 20

Най-големият таралеж - Дейногалерикс (10 паунда)

скелет на дейногалерикс
Дейногалерикс.

 Wikimedia Commons

Дейногалерикс има същия гръцки корен като „динозавър“ и има основателна причина – с два фута дължина и 10 паунда, този миоценски бозайник е бил най-големият таралеж в света (съвременните таралежи тежат два килограма, максимум). Класически пример за това, което еволюционните биолози наричат ​​„островен гигантизъм“, Дейногалерикс нарасна до големи размери, след като предците му бяха заседнали на група острови край европейското крайбрежие, благословени с а) много растителност и б) практически без естествени хищници.

19
от 20

Най-големият бобър - Castoroides (200 паунда)

castoroides скелет
Кастороид, гигантският бобър.

 Wikimedia Commons

Дали 200-фунтовите Castoroides, известни също като Гигантския бобър , са построили също толкова огромни язовири? Това е въпросът, който много хора си задават, когато за първи път научават за този плейстоценски бозайник, но истината е разочароващо неуловима. Факт е, че дори съвременните бобри с разумни размери са способни да изграждат огромни конструкции от пръчки и плевели, така че няма причина да вярваме, че Кастороидес би построил язовири с размерите на Гранд Кули - въпреки че трябва да признаете, че това е завладяващ образ!

20
от 20

Най-голямото прасе - Daeodon (2000 паунда)

череп на деодон
Даеодон.

 Природонаучен музей Карнеги

Изненадващо е, че нито един природозащитник, който обича барбекюто, не е обмислил „деизчезването“ на Daeodon , тъй като един-единствен изплют екземпляр от това 2000-килограмово прасе би доставило достатъчно свинско месо за малък южен град. Известен също като Dinohyus ("ужасното прасе"), Daeodon приличаше повече на съвременна брадавичеста свиня, отколкото на вашата класическа селска свиня, с широко, плоско, петнисто лице и изпъкнали предни зъби; този бозайник от мегафауната трябва да е бил необичайно добре адаптиран към местообитанието си в Северна Америка, тъй като различни видове са съществували повече от 10 милиона години!

формат
mla apa чикаго
Вашият цитат
Щраус, Боб. „20-те най-големи праисторически бозайници“. Грилейн, 16 февруари 2021 г., thinkco.com/biggest-prehistoric-mammals-1093359. Щраус, Боб. (2021 г., 16 февруари). 20-те най-големи праисторически бозайници. Извлечено от https://www.thoughtco.com/biggest-prehistoric-mammals-1093359 Strauss, Bob. „20-те най-големи праисторически бозайници“. Грийлейн. https://www.thoughtco.com/biggest-prehistoric-mammals-1093359 (достъп на 18 юли 2022 г.).