Видове вкаменелости от насекоми

Доказателства за праисторически членестоноги

Фосилизирано насекомо в кехлибар
Кехлибарен блок, съдържащ фосилизирано насекомо.

Де Агостини /Р. Валтерза/Гети изображения

Тъй като насекомите нямат кости, те не са оставили след себе си скелети, които палеонтолозите да открият милиони години по-късно. Как учените научават за древни насекоми без вкаменени кости за изследване? Те изследват изобилието от доказателства, открити в различните видове вкаменелости от насекоми, описани по-долу. За целите на тази статия, ние дефинирахме вкаменелост като всяко запазено физическо доказателство за живот на насекоми от период от време преди записаната човешка история.

Съхранен в Амбър

Голяма част от това, което знаем за праисторическите насекоми, е получено от доказателства, уловени в кехлибар или смола от древни дървета. Тъй като дървесната смола е лепкава субстанция – помислете си за случай, когато сте докоснали борова кора и сте излезли със сок по ръцете си – насекоми, акари или други малки безгръбначни бързо биха попаднали в капан, когато кацнат върху плачещата смола. Тъй като смолата продължаваше да изтича, тя скоро щеше да обвие насекомото, запазвайки тялото му.

Включванията на кехлибар датират още от карбоновия период. Учените могат също така да намерят запазени насекоми в смола, датирани само на няколкостотин години; тези смоли се наричат ​​копал , а не кехлибар. Тъй като кехлибарени включвания се образуват само там, където растат дървета или други смолисти растения, доказателствата за насекоми, записани в кехлибар, документират връзката между древните насекоми и горите. Казано просто, насекомите, хванати в капан в кехлибар, са живели в или близо до гористи местности.

Проучване на впечатления

Ако някога сте натискали ръката си в прясно излято легло от цимент, вие сте създали съвременния еквивалент на вкаменелост с отпечатък. Вкаменелост с отпечатък е плесен от древно насекомо или по-често част от древно насекомо. Най-издръжливите части на насекомото, твърдите склеритове и крилата, съставляват по-голямата част от вкаменелостите. Тъй като отпечатъците са само калъп на предмет, който някога е бил пресован в калта, а не самият обект, тези вкаменелости приемат цвета на минералите, в които са образувани.

Обикновено отпечатъците от насекоми включват само модел на крилото, често с достатъчно подробна жилка на крилото, за да се идентифицира организмът по ред или дори семейство. Птици и други хищници, които може да са изяли насекомото, биха намерили крилете за неприятни или дори несмилаеми и биха ги оставили. Дълго след като крилото или кутикулата са се разложили, негово копие остава гравирано в камък. Вкаменелостите от впечатления датират от карбоновия период, предоставяйки на учените моментни снимки на живота на насекомите от преди 299 милиона години.

Компресии

Някои фосилни доказателства са се образували, когато насекомото (или част от насекомото) е било физически компресирано в седиментна скала. При компресия фосилът съдържа органична материя от насекомото. Тези органични остатъци в скалата запазват цвета си, така че фосилизираният организъм е забележим. В зависимост от това колко груб или фин е минералът, съставляващ вкаменелостта, насекомо, запазено чрез компресия, може да изглежда с изключителни детайли.

Хитинът, който съставлява част от кутикулата на насекомото, е много издръжливо вещество. Когато останалата част от тялото на насекомото се разпадне, хитиновите компоненти често остават. Тези структури, като твърдите капаци на крилата на бръмбарите , съставляват по-голямата част от вкаменелостите на насекоми, намерени като компресии. Подобно на впечатленията, компресионните вкаменелости датират още от периода на карбон.

Следи от вкаменелости

Палеонтолозите описват поведението на динозаврите въз основа на тяхното изследване на вкаменени отпечатъци, следи от опашки и копролити – следи от доказателства за живот на динозаври. По подобен начин учените, изучаващи праисторически насекоми, могат да научат много за поведението на насекомите чрез изследване на следи от вкаменелости.

Следи от вкаменелости улавят улики за това как насекомите са живели в различни геоложки периоди от време. Точно както втвърдените минерали могат да запазят крило или кутикула, такова фосилизиране може да запази дупки, фрасове, кутии на ларви и жлъчки. Следи от вкаменелости предоставят някои от най-богатата информация за съвместната еволюция на растенията и насекомите. Листа и стъбла с очевидни увреждания от храненето на насекоми представляват едни от най-изобилните фосилни доказателства. Пътеките на миньорите също са уловени в камък.

Седиментни капани

По-млади вкаменелости – ако някой може да нарече вкаменелости на 1,7 милиона години млади – се извличат от капани за седименти, представляващи кватернерния период . Насекоми и други членестоноги, обездвижени в торф, парафин или дори асфалт, са били погребани, тъй като върху телата им са се натрупали слоеве утайка. Разкопките на такива вкаменелости често откриват десетки хиляди бръмбари, мухи и други безгръбначни. Катранените ями La Brea, разположени в Лос Анджелис, са известни седиментни уловители. Учените там са изкопали над 100 000 членестоноги, много от които се хранят с мърша, които са запазени заедно с големите трупове на гръбначни животни, с които са се хранили.

Седиментните капани предоставят на учените повече от каталог на видове от определена геоложка времева рамка. Доста често такива сайтове предлагат и доказателства за изменението на климата. Много, ако не и повечето от видовете безгръбначни, открити в капани за седименти, са запазени. Палеонтолозите могат да сравнят своите фосилни находки с текущото известно разпространение на живи видове и да екстраполират информация за климата по времето, когато тези насекоми са били погребани. Фосилите, открити от катранените ями La Brea, например, представляват сухоземни видове, които обитават по-високи височини днес. Тези доказателства показват, че районът някога е бил по-хладен и по-влажен, отколкото е сега.

Репликации на минерали

В някои залежи от вкаменелости палеонтолозите откриват идеални минерализирани копия на насекоми. Докато тялото на насекомото се разлага, разтворените минерали се утаяват от разтвора, запълвайки празнината, останала след разпадането на тялото. Минералната реплика е точна и често детайлна триизмерна реплика на организма, частично или цялостно. Такива вкаменелости обикновено се образуват на места, където водата е богата на минерали, така че животните, представени чрез минерални копия, често са морски видове.

Репликациите на минерали дават предимство на палеонтолозите при изкопаване на вкаменелости. Тъй като фосилът обикновено се формира от различен минерал от околната скала, те често могат да разтворят външното скално легло, за да премахнат вградения фосил. Например, силикатни копия могат да бъдат извлечени от варовик с помощта на киселина. Киселината ще разтвори варовития варовик, оставяйки силикатния фосил невредим.

формат
mla apa чикаго
Вашият цитат
Хадли, Деби. „Видове вкаменелости от насекоми“. Грилейн, 9 септември 2021 г., thinkco.com/types-of-insect-fossils-1968284. Хадли, Деби. (2021, 9 септември). Видове вкаменелости от насекоми. Извлечено от https://www.thoughtco.com/types-of-insect-fossils-1968284 Hadley, Debbie. „Видове вкаменелости от насекоми“. Грийлейн. https://www.thoughtco.com/types-of-insect-fossils-1968284 (достъп на 18 юли 2022 г.).