14 юни 2012 г.

Киви - птица

Аз съм Стела и ще разкажа за най-малката птица бегач.



Киви е единствената птица без криле и най-малка по размер от рода на подобните. Киви е уникална птица и е една от най-древните в света. Еволюира от среда без бозайници, но е развила характерни за тях белези. Температурата на тялото й е с около 4 градуса по-ниска от колкото на обикновените птици. Единствената птица в света, която няма опашка. В хода на революцията си е загубила крилете си и способността да лети. Има най-закърнялото зрение сред птиците. В сравнение с размера на тялото си, Кивито снася много големи яйца. Тези яйца имат най-голям процент жълтък в сравнение с други.
За сметка на това, че не може да лети и вижда добре, птицата има добре развито обоняние. То е свързано с особените отвори на носа и, които не се намират в корените на клюна, както при другите птици, а са разположени на върха му. Когато търси храна, Киви разравя шумата и пръстта.
В основата на клюна си има и допълнителни пера, за да може да се ориентира в тъмното. Всъщност Киви е и най-малката птица бегач. Мъжките достигат от 35 до 65 см дължина и до 35 см височина. Тежат между 1 и 5 гк. Женските са малко по-големи и тежки.



Източници: Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар