Един кръвопиец на 46 млн. години

15.10.2013 | 12:40
по статията работи: Георги Георгиев
Учени откриха следи от кръв във фосил на древен комар
Един кръвопиец на 46 млн. години

Комарите вгорчават битието на хората от хилядолетия. Според учените хапещите гадини тормозят топлокръвните същества далеч преди появата на човека. Като доказателство за това те представят новооткрит фосил на комар, нахранил се обилно с кръвта на животно преди цели 46 млн. години, пише „Съндей морнинг хералд“.

На мнозина от нас откритието звучи като взето от фантастичния роман „Джурасик Парк“, в който авторът Майкъл Крайтън описва как учените успяват да съживят динозаври с помощта ДНК от динозавърска кръв, която комар е смукал преди милиони години.

В случая обаче и дума не може да става за подобен сценарий. Първо, защото намереният женски екземпляр – най-древният вид кръвосмучещ комар открит досега, е живял милиони години след изчезването на динозаврите. И второ, защото според проучвания максималният срок, в който ДНК може да оцелее, е около 6,8 млн. години.

Така че в комара, открит в седиментни скали на дъното на древно езеро в щата Монтана, не може да се извлече никакъв запазен генетичен материал, който да покаже с кръвта на какво животно се хранил.

Откритие обаче е уникално само по себе си, тъй като крехкото тяло на насекомото е изключително добре запазено в скалата въпреки тежките условия. Повечето древни насекоми биват откривани в парчета кехлибар, какъвто е случаят и „динозавърския“ комар в романа на Майкъл Крайтън.

Използвайки недеструктивни технологии учените успели да изследват фосила и да установят, че той съдържа различни съставки, в това число и компоненти от хема – протеинът, който транспортира кислорода в червените кръвни телца.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...