Най-интересните динозаври

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Най-интересните динозаври

Динозаврите са се появили преди двеста и тридесет милиона години, в средата на периода триас и започнали своето съществуване като не особено големи месоядни животни.

Постепенно те се развили до хиляди различни видове, като се започне от миниатюрни хищници и се стигне с огромни растителноядни динозаври, тежащи над осемдесет тона.

Птеродактилите и ихтиозаврите често се чифтосвали с динозаври, откъдето е и огромното им разнообразие. Праисторическите създания доминирали на планетата ни повече от сто и шестдесет милиона години.

Сред най-големите динозаври, живяли на Земята, е паразауролофусът. Той е известен с носната си кухина. Той не бил голям, нито имал остри зъби или нокти, но имал слух, който му позволявал да засече движенията на враговете си отдалече и с помощта на носната си кухина, която придавала на рева му звук на тромбон, предупреждавал всички от стадото. Този динозавър имал гребен на главата, който се състоял от тръби и бил дълъг над два метра.

Синорнитозавърът бил пернат хищник, който не се отличавал с голям размер, но имал отровен зъб. Динозавърът имал канал, по който отровата се стичала в зъба и позволявала бързо умъртвяване на плячката.

Анкилозавърът, който бил дълъг над десет метра и тежал около четири тона, не е имал съперници по времето, когато е бродил по планетата. Гърбът и цялото му тяло били покрити с огромни шипове, които приличали на стоманени, а около черепа му имало огромни костни пластини, за да го защитят от атака.

Той нанасял удари на жертвите си с огромната си опашка, снабдена също с шипове, която фучала със скорост от седемдесет и седем километра в час.

Във филмите за динозаврите Тиранозавър Рекс винаги е представен като най-страшният динозавър, но палмата на първенството в това отношение държи спинозавърът. Той тежал почти десет тона и имал плавници върху гърба си, покрити с дълги игли.

Когато динозавърът се наежвал, тези плавници, които се обединявали в едно огромно платно, се извисявали на над два метра. Главата на спинозавъра била с дължина от два метра. За разлика от другите хищни динозаври, които имали закривени зъби, зъбите на спинозавъра били прави, за да хваща и хлъзгава плячка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
15 pack
15 pack
09.07.2014 02:51
Спинозавърът е един от най-големите и силни сухоземни хищници. Незнам дали размерите му са спорни ама най-вероятно е достигал 18 метра дължина.Гребенът, който е имал на гърба си са били дебели костни продължения на прешлените на гърба му.Тези продължения били обвити с кожа и мускули даващи му допълнителна сила по време на битка с друг хищник.Освен това е имал издължени крокодилоподобни челюсти пригудени за лов на риби. Анкилозавърът лесно се е защитавал от малки и големи хищници благодарение на тежката му броня на гърба и мощния боздуган в края на опашката. Това животно било като танк. Единственото слабо място, което имал било мекия корем и само големи видове кото еплоцефалът можели да се бият с големи хищници като 14-метровия Т-рекс.Паразавролофът е 9-метров вид хадрозавър с куха траба на главата, чрез която правел изключителни звузи издавайки ги през устата си. Чрез тези звуци, които наподобявали мелодии или дори песни, паразавролофът привличал женска, или предопреждавал другите от стадото за хищници. Мнозина го наричат Орфеят на Креда и т.н. СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ В СТАТИИТЕ СИ!
0
0
Поправки
Поправки
13.01.2012 17:14
Птеродактилите и ихтиозаврите НЕ МОГАТ да се "чифтосват" с динозаври. Това е все крокодилите и акулите да се чифтосат с птиците. Разнообразието сред динозаврите се дължи на това, че са били доминанти в екосистемата.
Не е доказано, че Синорнитозавърът е бил отровен.
Няма паразауролофус, има паразавролоф и е бил голям сред хадрозаврите, но не е бил сред най-големите динозаври.
Анкилозаврите са били честа жертва на големите хищници, слабостта им е бил мекият корем.
Размерите на Спинозавъра са спорни, защото холотипът е изгубен. На гърба си не е имал "плавници", а кожен гребен, поддържан от издължения на прешлените. Не е могъл да се "наежва".
Преди да пишете нещо, проверявайте фактите по-сериозно.
0
0